keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Hiuspohja/iho kutisee, hilseilee, kiristää, rasvoittuu, onko hiustenlähtöä..?

Miksi siirtyä luonnonkosmetiikkaan?

Siksi jos yksi tai useampi otsikon sana kolahti kohdallesi hiuspohjan ongelmista.. Tai siksi jos etsit ekologisempaa vaihtoehtoa.

Lähteeni tähän seuraavaan on useista eri lähteistä, joten on turha lähteä erittelemään.. Suurin innoittaja on jo aiemmin mainitsemani 
Rita Stiens: Totuus kosmetiikasta
Tässä siis suht lyhyesti aiheesta.. Ja jos puhun jotain höpöjä, pahoittelen jo valmiiksi.. On tullut tietoa niin paljon viimeaikoina ettei aina itsekkään pysy perässä.. ;)

Miten tiedän mitä tuotteeni sisältää..? 
Jokaisen tuotteen kyljessä tai paketissa on INCI lista. Se lista jossa mainitaan kaikki ainesosat mitä tuote sisältää.. Nykyään se on pakollinen.. Lista on hepreaa jos ei ole asiaa opiskellut.. Minullekin se on vielä aika siansaksaa osittain.. Voit silti selvittää itse mitä mikäkin tuote on.. Tästä linkistä löytyy kaikki tuotteet.. Hymiöt kertovat onko ainesosa hyvä vai ei.. 

http://www.cosmetic-check.com/incisuche_gb.php

Senverran on myös INCI listasta kerrottava, että ensimmäisenä oleva tuote kertoo sen, että sitä on eniten.. Seuraavat tulevat sitten perässä järjestyksessä määrän mukaan.. Ja vaikka tuotetta olisi minimaalinen määrä, se on mainittava.. Jos siis näet mainoksen esim. Kosteusvoiteesta jota mainostetaan aloe veran varjolla, kosteuttaa ja mitä kaikkea se lupaakaan, jos tuote sisältää synteettisiä säilöntäaineita ja muita, siinä kumoutuu aloe veran hyvät ominaisuudet, eikä sitä edes välttämättä ole kuin nimeksi tuottessa.. Meitä huijataan jatkuvasti..

Se on silti sallittua mainostaa, että tällä tuotteella hiukset kasvavat viisi senttiä kuukaudessa vaikka tuote ei sitä tekisikään.. 
EU säädäntö sanoo, että jos mainoksessa luvataan ihan ns. järjettömiä joita kuluttaja ei mitenkään voi uskoa, voidaan käyttää. Jos sitten niitä kuitenkin uskoo, on siis ihan omaa tyhmyyttä.. Noh, itsekkin osaan sortunut joskus, joten tyhmäksi nyt tuntee itsensä.. :D

***

Luonnonkosmetiikka ei saa sisältää seuraavia kosmetiikan raaka-aineita:

  • Synteettisiä hajusteita ja väriaineita
  • Synteettisiä säilöntäaineita (esim. parabeenit, 2-bromo-2nitropropane-1,3-diol, DMDM Hydantoin, Imidazolidinyl Urea, Methyldibromo Glutaronitrile)
  • Maaöljyperäisiä raaka-aineita (esim. Paraffinum Liquidum, Petrolatum)
  • PEG- ja PPG-yhdisteitä
  • Alkyylisulfaatteja (esim. Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate)
  • Synteettisiä antioksidantteja (esim. BHT, BHA)
  • Synteettisiä UV-filttereitä (esim. Benzophenone-yhdisteet, Ethylhexyl Methoxycinnamate, PABA)
PEG- yhdisteitä ja silikoneja on lähes jokaisessa tavanomaisessa kosmetiikkatuotteessa..

Täältä hyvää tietoa lisää..
http://www.luonnonkosmetiikka.fi/luonnonkosmetiikka/

Synteettiset ainesosat kuten parabeenit, hajusteet, säilöntäaineet ja sulfaatit aiheuttavat monille allergisia reaktioita sekä muita lievempiä oireita, kuten kutinaa ja hilseilyä.
Pitkään käytettynä oireet voivat pahentua.. Jos siis kärsit jostain hiuspohjan ongelmasta, kannattaa herätä miettimään.. Hiusväreistä puhumattakaan.. Jos värit aiheuttavat oireita, seuraava värjäyskerta voi jo turvottaa pääsi palloksi. Ei välttämättä, mutta se on vain ajan kysymys koska vakka on täynnä..


Parabeenit - säilöntäaineet

"saattaa" aiheuttaa syöpää.. Miehillä kivessyöpää ja naisilla rintasyöpää. 
Noh, jos ei välttämättä syöpää, niin allergioita ainakin..
Jos tuotteen kyljessä komeilee, että EI parapeenejä, silloin säilöntäaineena saattaa olla jotain yhtä pahaa tai pahempaa.. Yksi paha korvataan toisella..
Parabeenit tunnistat paraben loppuisista ainesosista INCI listalla..

SilikonitSilicone, dimethicone, cyclomethicone, jne kaikki cone-loppuiset, Botanisil, polydimethylsiloxane tai decamethylcyclo-pentasiloxane

Silikonit keräätyvät hiuksen ja ihon pintaan aiheuttaen vettä hylkivän kalvon sekä kerääntyvät hiuspohjaan tukkien hiuksen kraaterit joista hius kasvaa ja näin heikentäen hiuksen kasvua ja elinvoimaa.
Silikoni aiheuttaa hiuksen latistumista, tiedät se tunteen kun hiukset ovat lattanat eivätkä nouse hiuspohjasta mihinkään ilman erilaisia muotoilutuotteita. Näin on kosmetiikkateollisuuden kierre valmis.. 
Saavathan ne hiuksen tuntumaan ja näyttämään kiiltävältä ja hyväkuntoiselta, mutta todellisuudessa se on vain silmälumetta ja hius sekä hiuspohja voivat huonosti. Peitetään ongelma.. 
Uskotko, että kaksihaaraiset voidaan lopullisesti poistaa ilman leikkausta, no ei, silikonilla saadaan pinta hiukseen, joka väliaikaisesti näyttää auttavan.. Huom, "hiuksesi näyttävät terveemmiltä"

Vielä on sitten se ekologinen puoli silikonin käytössä. Silikonit tarvitsevat kuivat olosuhteet hajotakseen, joten veden mukana ne kertyvät viemäriin ja mihin suurin osa siitä jatkaa matkaansa eteenpäin suuremmille vesille koskaan hajoamatta.. 

***

Yksi tärkeä asia muistettavana vielä erona luonnonkosmetiikkaan ja synteettiseen.. Lähinnä shampoon osalta.. Tensidit eli pesevät aineet. Hellävaraiset tensidit eivät juurikaan vaahtoa. Vaahtoavuus ja pesevyys eivät ole yhteydessä toisiinsa sillätavalla kuin luullaan.. Jos siis uusi luonnonshampoosi ei vaahtoa "kunnolla", se ei tarkoita sitä, että se ei pesisi hiuksiasi puhtaaksi.
Nykyään muutenkin pestään liian voimakkailla aineilla ja liian usein, se on yksi syy hiuspohjan ongelmiin.. Lasten ei tarvisi käyttää lainkaan shampoota.. 

Täytyy silti muistaa, että hiuspohjan ongelmat voivat myös johtua ruokavaliosta. Esim valkoiset jauhot ja sokeri.

***

Luonnollinen hius tuntuu hiukan karhealta..!

***

Tässä vielä yksinkertainen vinkki luonnontuotteista eri ongelmiin..

Rasvoittuva hiuspohja - savi
Kuiva hiuspohja ja hiukset - öljyt
Hilse - samat riippuen onko kuiva vai rasvainen hilse.
Rasvaiselle keltasavi
tasapainottava  - jojobaöljy

Jokaiselle hiuslaadulle ja ongelmalle löytyy varmasti oma sopiva luonnontuotteensa, mutta ole kärsivällinen..!

Voi mennä jopa puoli vuotta tai yli ennenkuin hiuspohjasi ja hiuksesi ovat taas terveet.. 

Mikrokameran kuva voi myös muuttaa käsityksesi..

 
Ylempi kuva on minun hiuspohjasta ennen puhdistavaa merilevähoitoa ja luonnontuotteiden käyttöä. Valitettavasti tässä kuvassa ei näy niin hyvin se kuinka täynnä hiuksen pinta oli silikonia. 


Alempi kuva puhdistuksen jälkeen.. Hilse on vähentynyt huomattavasti ja lähtenyt liikkeelle. Verisuonet näkyvät ja verenkierto on hyvä. Hiuksen kraateri on osittain edelleen tukossa, mutta parempaan päin.. 

Haluatko sinä nähdä miltä oma hiuspohjasi näyttää..? Herättävä kokemus vaikka melkein tiesikin mikä on totuus..

***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti